# Mengajar tanpa menggurui # Memberi nasehat tanpa merasa lebih hebat #

Minggu, 22 Juni 2014

Resep Rahasia : Agar-agar Potong


6. Agar-agar Potong
( Kueh Melayu )

Persediaannya :
agar-agar satu tahil
gula pasir satu kati
Peraturannya :
Agar-agar direndam lebih dahulu kemudian dicuci bersih-bersih. Sudah itu ambil 3/4 agar-agar itu, dimasak dengan 3/4 kati gula. Apabila sudah masak, ditapis. Bahagi empat dan dibuat empat warna yaitu merah, hijau, kuning, dan coklat. Warna ini mengikuti kesukaan sendiri. Kemudian disejukkan. Ambil agar-agar yang tinggal 1/4 itu, dimasak pula dengan gula yang 1/4 kati itu dengan tiada dibuat warna apa-apa. Agar-agar yang empat warna itu, bila sudah sejuk dipotong kecil-kecil mengikut kesukaan sendiri bunganya. Sudah dipotong-potong, campurkan semuanya. Buat dalam mangkok atau pinggan. Agar-agar yang dimasak kemudian itu ditapis. Kemudian dicurahkan ke dalam mangkok yang berisi agar-agar yang telah dipotong dan bercampur semuanya itu. Bila sudah sejuk dan keras, dipotong-potong dan nampaklah di dalamnya berbagai-bagai warna.

Sumber :

Hidangan MelayuSiti Rodhiyah binti Muhammad Saleh. 1949

Tidak ada komentar:

Posting Komentar